فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، زمستان 1386)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسامه خطیب، عذرا طباطبایی ملاذی صفحات 123-133
    دیابت علت نهایی کوری، نارسایی کلیه و قطع اندام تحتانی است و شیوع آن در جمعیت بالای 20 ساله منطقه مدیترانه شرقی (EM: Eastern Mediterranean) حدود 12% می باشد. با توجه به این که 50% افراد دیابتی منطقه EM به دلیل بیماری قلبی - عروقی می میرند، می توان نتیجه گرفت که دیابت و عوارض آن از جمله پای دیابتی شیوع فزاینده ای در این منطقه دارد. احتمال قطع اندام تحتانی در افراد دیابتی 25 برابر افراد غیردیابتی است. بیش از 70% قطع عضوها بدلیل دیابت است و هر 30 ثانیه یک اندام تحتانی بدلیل دیابت از دست می رود. زخم پا بیشترین علت مساعد کننده قطع اندام تحتانی در افراد دیابتی است. هیپرگلیسمی، نقص ایمنی، نوروپاتی و بیماری عروق محیطی سبب افزایش احتمال بروز عفونت تهدید کننده اندام در پای دیابتی می شوند. پای دیابتی معضل مهم سلامتی و اقتصادی اکثر کشورهای منطقه EM می باشد. بروز عفونت در پای دیابتی، تهدیدیست برای عضو که نیازمند درمان جدیست. درمان زخم های عفونی پا از جمله شایعترین علل بستری شدن افراد دیابتی است. خوشبختانه بیش از 85% موارد قطع عضو افراد دیابتی، قابل پیشگیری می باشند. مقرون به صرفه ترین و سهل الوصول ترین راه حل پیشنهادی برای EM، آموزش، اطلاع رسانی عمومی و پیشگیری از پای دیابتی با تکیه بر آموزش در زمینه مراقبت از پا و انتخاب پوشش مناسب پا می باشد. این ممالک نیازمند سرویس های قدرتمند ارائه دهنده خدمات سلامت در سطح ملی جهت پیشبرد اهداف پیشگیری و کنترل دقیق دیابت و عوارض آن هستند. جهت پیشگیری از دیابت، ایجاد وتقویت سیستم ثبت دیابت و عوارض آن نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: پای دیابتی، پیشگیری، آموزش
  • حسین فخرزاده، سارا قطبی، باقر لاریجانی * صفحات 135-149

    اخیرا سطح بالای هوموسیستیین پلاسما به عنوان یک عامل خطرساز مهم بیماری های قلب و عروق شناخته شده است.مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده اند که خطر وقوع سکته های قلبی و مغزی و حوادث عروق محیطی در کسانی سطح افزایش یافته هوموسیستیین پلاسما دارند بیشتر است. هوموسیستیین از طریق آسیب زدن به لایه داخلی شریان ها و کمک به لخته شدن خون، باعث تشدید روند آترواسکلروز می شود. فولات و ویتامین های گروه B باعث شکسته شدن مولکول هوموسیستیین می شوند و غنی سازی غذا با فولات، منجر به کاهش میانگین سطح سرمی هوموسیستیین در افراد جامعه می شود. عوامل ژنتیکی و تغذیه ای تاثیر قوی بر سطح هوموسیستیین سرم دارند. ناهنجاری های ژنتیکی و مسائلی همچون کمبود فولات و ویتامین B، هیپوتیروییدی، بیماری های کلیوی، پسوریازیس و پاره ای داروها از علل شایع افزایش هوموسیستیین پلاسما هستند.کارآزمایی های بالینی تاکنون به طور متقن نشان نداده اند که کاستن از هوموسیستیین سرم منجر به کم شدن حوادث قلبی عروقی می شود، با این حال چون هوموسیستیین یک عامل خطر بیماری های قلب و عروق است، توصیه می شود که مقدار آن پایین آورده شود. افزایش هوموسیستیین همچنین در بروز نقائص مادرزادی و زوال عقل موثر است و دادن مکمل های فولیک اسید در دوران بارداری در پیشگیری از بروز نقایص لوله عصبی کمک می کند.

    کلیدواژگان: هوموسیستیین، فولیک اسید، ویتامین B، بیماری قلب و عروق
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، ثمانه طاهری صفحات 151-158
    مقدمه
    کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. در بررسی حاضر اثر مصرف خوراکی قره قاط بر میزان گلوکز و لیپیدهای سرم موش صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    موش های صحرایی ماده به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با قره قاط، دیابتی و دیابتی تحت درمان با قره قاط تقسیم شدند. دو گروه تحت تیمار با قره قاط، پودر گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (25/6%) را به مدت 4 هفته دریافت نمودند. میزان گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول LDL و HDL سرم قبل از بررسی و در هفته های دوم و چهارم پس از بررسی تعیین گردید.
    یافته ها
    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته چهارم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان داد (001/0P<) و در گروه دیابتی تحت درمان با قره قاط کاهش معنی دار در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد (01/0P<). به علاوه سطح تری گلیسرید در هفته چهارم در گروه دیابتی تحت درمان در مقایسه با گروه دیابتی بطور معنی دار پایین تر بود (05/0P<). از طرف دیگر در خصوص کلسترول تام، کلسترول HDL و LDL، تغییر معنی دار در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی بخش هوایی قره قاط در مدل تجربی دیابت قندی دارای اثر هیپوگلیسمیک بوده و موجب تغییر سودمند در مورد تری گلیسیرید سرم می گردد.
    کلیدواژگان: قره قاط، گلوکز، لیپید، دیابت قندی، موش صحرایی
  • محمدرضا کلانترهرمزی، سید جواد سیادتان، آرش آریا، محمدحسین دباغ منش، مصباح شمس، عبدالصمد صادق الوعد، باقر لاریجانی، غلامحسین رنجبر عمرانی صفحات 159-166
    مقدمه
    دیابت نوع 2 شایع ترین نوع دیابت می باشد که عواملی مثل چاقی، هیپرلیپیدمی، پرفشاری خون و نژاد در شروع آن نقش دارند. با توجه به اختلاف آشکار شیوع دیابت و تفاوت های جغرافیایی، شناخت عوامل خطر دیابت در هر منطقه مهم می باشد.
    روش ها
    مطالعه اخیر از نوع مورد- شاهد بوده، جهت بررسی عوامل خطرساز دیابت در شهر شیراز طراحی گردید. در این مطالعه 400 بیمار دیابتی و 400 فرد سالم شرکت کردند. تمام شاخص های تن سنجی طبق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و محاسبه شد. فراسنج های بیوشیمیایی در نمونه خون جهت تری گلیسرید، قند خون ناشتا، کلسترول و HbA1c اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری از نظر میانگین سن و جنس بین دو گروه وجود نداشت ولی اختلاف معنی داری از نظر چاقی مرکزی، هیپرلیپیدمی، فشار خون، تخمدان پلی کیستیک، سابقه مرده زایی و تاریخچه مثبت برای دیابت بین دو گروه وجود داشت (001/0P<)
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهند که در جامعه شهر شیراز چاقی مرکزی، پرفشاری خون، سابقه مرده زایی، سابقه خانوادگی دیابت، سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک و هیپرلیپیدمی، عوامل خطرساز دیابت محسوب می شوند و با توجه به نتیجه این مطالعه، ما پیشنهاد می کنیم که افرادی که عوامل خطر فوق را دارند، از نظر دیابت غربالگری شوند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، عامل خطر، غربالگری
  • مریم توحیدی، هادی هراتی، فرزاد حدائق، یدالله محرابی فریدون عزیزی صفحات 167-176
    مقدمه
    بیماری کبد چرب غیر الکلی(NAFLD)،یک عامل پاتوژنیک مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 می باشد. از طرف دیگر سطوح آنزیم های کبدی در گردش شامل آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT)و گاماگلوتامیل ترانسفراز(GGT)بطور شایعی در افراد بدون علامت مبتلا به NAFLD بالاست.
    روش ها
    در یک مطالعه مورد-شاهدی آشیانه ای،AST،ALT،GGT و عوامل خطر کلاسیک دیابت، مدل ارزیابی هوموستاتیک مقاومت به انسولین(HOMA-IR)و پروتئین واکنشگر C (CRP) در 133 فرد که در آغاز مطالعه غیر دیابتی بودند (68 نفر مورد و 65 نفر شاهد) اندازه گیری شدند. برای محاسبه نسبت شانس(Odds ratio)بروز دیابت همراه با آنزیم های کبدی از رگرسیون لجیستیک شرطی استفاده شد. به منظور دسته بندی عوامل خطر کلاسیک دیابت، تحلیل عاملی انجام شد.
    یافته ها
    در تحلیل تک متغیره،ALT وGGT هر دو بصورت معنی داری به ترتیب باOR برابر(79/7-21/1) 07/3 و (53/6– 29/1) 91/2 با دیابت همراهی داشتند. بعد از تعدیل برای CRP و HOMA- IR، آنزیم هایALT و GGT کماکان بروز دیابت را پیش گویی می کردند. با تعدیل مدل برای عوامل تن سنجی، فشار خون و متابولیک بدست آمده از تجزیه و تحلیل عاملی (مدل کامل)، فقط ALT بطور مستقل با دیابت همراهی داشت](26/9–01/1) 06/3 = OR [. تفاوت قابل توجهی در سطح زیر منحنی های ROC (Receiver Operating Characteristic Curve) در مدل کامل با یا بدون ALT یافت نشد (به ترتیب 820/0 و 802/0، 4/0P=).
    نتیجه گیری
    ALT با بروز دیابت نوع 2 بطور مستقل از عوامل خطر کلاسیک ارتباط دارد ولی اضافه کردن آن به عوامل خطر مذکور توانایی پیش گویی بروز دیابت را بهبود نمی بخشد.
    کلیدواژگان: دیابت، بروز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز
  • قربان محمدزاده، نصرت الله ضرغامی، امیر بهرامی، باقر لاریجانی صفحات 177-187
    مقدمه
    آدیپونکتین، هورمون مشتق از بافت چربی است که سطوح پایین آن با چاقی، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 ارتباط دارد. هدف این مطالعه مقایسه سطوح سرمی آدیپونکتین در افراد چاق مبتلا به دیابت نوع2 و افراد چاق غیر دیابتی می باشد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 35 فرد چاق مبتلا به دیابت نوع 2 و35 فرد چاق غیردیابتی همسان از نظر سن، جنس و نمایه توده بدنی انجام گرفت. پروفایل لیپید با روش آنزیمی اندازه گیری شد. از کیت NycoCard برای اندازه گیری هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) استفاده گردید. سطوح سرمی آدیپونکتین، انسولین و گلوکز به ترتیب با روش های ایمونواسی آنزیمی و گلوکز اکسیداز اندازه گیری شدند. جهت اندازه گیری مقاومت به انسولین ازشاخص (HOMA)و برای اندازه گیری حساسیت به انسولین از شاخص(ISQUIKI) استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین سن و نمایه توده بدنی بین دو گروه ازنظر آماری معنی دار نبود. میانگین سطوح سرمی آدیپونکتین، کلسترول تام، کلسترول HDL و شاخص QUICKI در افراد غیردیابتی بطورکاملا معنی داری بیشتر از افراد دیابتی بود. سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه دیابتی (μg/ml 70/6 ±74/15) بطورکاملا معنی داری کمتر از گروه غیر دیابتی بود(μg/ml 35/9 ±52/21).همچنین غلظت آدیپونکتین درگروه دیابتی (μg/ml33/7±38/19 در مقابلμg/ml 28/4 ± 68/12) و گروه غیر دیابتی (μg/ml 52/10 ± 63/24در مقابلμg/ml21/6 ±83/17)در زنان بطورکاملا معنی داری بیشتر از مردان بود.
    نتیجه گیری
    دیابت نوع 2 با سطوح پایین آدیپونکتین مرتبط بوده واحتمالا آدیپونکتین در ارتباط پاتوفیزیولوژیکی چاقی با دیابت نوع 2نقش دارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آدیپونکتین، نمایه توده بدنی (BMI)، شاخص مقاومت به انسولین(HOMA، IR)
  • محمدحسین دباغ منش، محمدرضا کلانترهرمزی، محمود سوید، عبدالصمد صادق الوعد، غلامحسین رنجبر عمرانی صفحات 189-194
    مقدمه
    رابطه بین دیابت، انسولین و روی پیچیده است. روی در سنتز، ذخیره و ترشح انسولین نقش دارد و همچنین در ساختمان هگزامری انسولین بکار رفته است و گفته می شود که کاهش آن بر روی تولید و ترشح انسولین در سلول های پانکراس اثر می گذارد و احتمالا این وقایع در دیابت نوع 2 تشدید می شوند. هدف از طراحی این مطالعه مقایسه سطح سرمی روی در بین افراد دیابتی و افراد سالم در سطح شهر شیراز بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مورد- شاهدی می باشد. سطح سرمی روی به روش اسپکترومتری جذب اتمی شعله ای، سطح HbA1c به روش کروماتوگرافی ستونی و سطح گلوکز به روش آنزیمی مستقیم توسط اتوآنالیز اندازه گیری شد. P کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    سطح سرمی روی در افراد گروه دیابت پایین تر از افراد گروه سالم بود (05/0P <).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله از این مطالعه، پیشنهاد می شود در مورد مصرف غذاهای حاوی روی مانند غلات و غذاهای دریایی به بیماران دیابتی آموزش لازم داده شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، روی، انسولین
  • علی اکبر نجاتی صفا، باقر لاریجانی، بهنام شریعتی، همایون امینی، عادله رضاقلی زاده صفحات 195-204
    مقدمه
    شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر از جمعیت عادی است و بررسی های مختلف میزان آن را تا دو برابر افراد عادی اعلام کرده اند. کیفیت زندگی و کنترل متابولیک دو شاخص مهم در درمان دیابت محسوب می شوند. هدف ما در این مطالعه بررسی رابطه افسردگی و کنترل قند خون و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت است.
    روش ها
    در این مطالعه 100 بیمار مبتلا به دیابت به صورت پشت سرهم مورد بررسی قرار گرفتند. برای سنجش میزان افسردگی از خرده مقیاس افسردگی مقیاس اضطراب و افسردگی در بیمارستان(HADS-D)، برای سنجش کیفیت زندگی از فرم کوتاه شده پرسشنامه سازمان جهانی بهداشت برای کیفیت زندگی(WHOQOL-Bref) و برای سنجش کنترل متابولیک از HbA1C استفاده شد. همچنین متغیرهای جمعیت شناختی، مصرف سیگار، نوع دیابت، نمایه توده بدنی، مدت بیماری دیابت، وجود عوارض، سابقه قبلی ابتلا به افسردگی و ابتلا به سایر بیماری های جسمی ثبت گردید.
    یافته ها
    بر اساس نمرات خرده مقیاسHADS-D، 28% از بیماران دارای افسردگی بالینی بودند. میزان هموگلوبین گلیکوزیله با عوارض دیابت، رابطه معنی داری داشت. اما بین کنترل متابولیک و افسردگی یا سایر خرده مقیاس های کیفیت زندگی رابطه معنی داری وجود نداشت. ارتباط بین افسردگی و کیفیت زندگی معکوس و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه کیفیت زندگی و سلامت روانی و نیز شیوع بالای مسائل روانشناختی در بیماران مبتلا به دیابت، بهبود وضعیت سلامت روانی این بیماران می تواند منجر به بهبود کیفیت زندگی آنها شود.
    کلیدواژگان: دیابت، افسردگی، کیفیت زندگی، هموگلوبین گلیکوزیله
  • زینت سالم، رضا وزیری نژاد صفحات 205-213
    مقدمه
    چاقی شایع ترین علت مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک در کودکان و نوجوانان است. این دو عامل مهمترین عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی هستند. این بررسی با هدف تعیین میزان شیوع چاقی و سندرم متابولیک در دختران 18-11 سال شهرستان رفسنجان طراحی شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی، جمعیت مورد مطالعه را کلیه دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی و دبیرستانی شهرستان رفسنجان تشکیل می دادند. 1221 نفر با روش نمونه گیری چند مرحله ای و تصادفی ساده، انتخاب شدند. برای هر نفر یک پرسشنامه انفرادی شامل اطلاعات دموگرافیک تکمیل گردید. سپس اطلاعات تن سنجی شامل وزن، قد و دور کمر ثبت و فشار خون از بازوی راست اندازه گیری شد. پس از تعیین شیوع چاقی، از 76 نفر داوطلب چاق cc5 خون ناشتا برای انجام آزمایش های قند، تری گلیسرید وHDL کلسترول جمع آوری گردید. با استفاده از معیار تشخیصی ATPIII میزان شیوع این سندرم محاسبه شد.
    یافته ها
    در این بررسی میانگین سنی دختران 7/1±34/14 سال بود. 2 /11٪ (4/12% – 4/9 % = CI95 %) نمونه ها دارای اضافه وزن و4 /2٪ (–3/3 %-5/1 % = CI95 %) دارای چاقی بودند. 2/1٪ (8/1 % - 6/0 % = CI95 % (از نمونه ها دارای چاقی مرکزی بودند. در مجموع9/3٪ افراد (5 % -8/2 % = CI95 %) با سندرم متابولیک شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود دو مشکل چاقی و سندرم متابولیک در دختران راهنمایی و دبیرستانی رفسنجان، پیشنهاد می شود این میزان ها در کودکان دبستانی نیز بررسی شود و بر اساس نتایج بدست آمده برنامه ریزی های لازم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، چاقی، دختران نوجوان
  • احمد اسماعیل زاده، لیلا آزادبخت صفحات 215-227
    مقدمه
    هرچند که فنوتیپ دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک در سال های اخیر توجه زیادی را به علت مرتبط بودن با بیماری ها به خود جلب کرده است، اما معلوم نیست که آیا این ارتباط از طریق ایجاد تغییر در سطح پلاسمایی بیومارکرهای التهابی صورت می گیرد یا نه؟ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط فنوتیپ دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک با سطح پلاسمایی بیومارکرهای التهابی در زنان معلم تهرانی صورت گرفت.
    روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، شاخص های تن سنجی و بیوشیمیایی در 507 زن 40 تا 60 ساله معلم تهرانی که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، ارزیابی گردید. فنوتیپ دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک بصورت داشتن همزمان دور کمر بالای 89 سانتی متر و تری گلیسرید سرمی مساوی یا بالاتر از mg/dl150 تعریف شد.
    یافته ها
    شیوع فنوتیپ دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک در بین زنان 2/32% (فاصله اطمینان 95%: 4/27 تا 4/37%) بود. افراد دارای فنوتیپ دور کمر هیپر تری گلیسریدمیک، سن و شاخص های تن سنجی بالاتری داشته و از فعالیت فیزیکی کمتری برخوردار بودند. پس از کنترل اثر عوامل مخدوش کننده، زنان در سطوح مختلف دور کمر، دارای تفاوت معنی داری از نظر سطح پلاسمایی CRP (001/0=P)، TNF-α (01/0=P)، IL-6 (001/0=P)، E-selectin (007/0=P)، sICAM-1 (01/0=P) و sVCAM-1 (02/0=P) بودند. هنگامی که در این مدل ها اثر نمایه توده بدن تعدیل شد، تفاوت های معنی دار در sICAM-1 و sVCAM-1 از بین رفت. در بین رده های مختلف سطح تری گلیسرید سرم پس از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، تفاوت های معنی داری در CRP (01/0=P)، TNF-α (008/0=P)، SAA (03/0=P)، IL-6 (01/0=P)، E-selectin (02/0=P) و sICAM-1 (01/0=P) مشاهده شد. بیشتر این تفاوت های معنی دار، به استثنای E-selectin، حتی پس از کنترل اثر نمایه توده بدن معنی دار باقی ماندند. تداخل معنی داری بین دور کمر و سطح تری گلیسرید سرم در مورد CRP، IL-6، SAA و E-selectin وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های حاضر حاکی از ارتباط مثبت فنوتیپ دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک با سطح پلاسمایی بیومارکرهای التهابی در زنان معلم تهرانی است.
    کلیدواژگان: دور کمر هیپرتری گلیسریدمیک، التهاب، عوامل خطر قلبی عروقی، چاقی، زنان
  • مژده میرعارفین، آزاده امین پور، حسین فخرزاده، فریده طاهباز، علیرضا ابدی صفحات 229-237
    مقدمه
    برنامه غنی سازی غلات با فولات، آثار سودمندی برهیپرهوموسیستیینمی و بیماری های قلبی دارد. غنی سازی با فولات منجر به افزایش سطح فولات خون و کاهش هوموسیستیین سرم شده است.
    روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی، 17 زن و مرد 5 ±61 ساله هیپرهوموسیستیینمیک با میانگین هوموسیستیین μmol/L 13/6±32/15 وارد مطالعه شدند. افراد مورد بررسی به مدت 8 هفته نان غنی شده با فولات به میزان g100 در روز دریافت کردند. داده های ثبت مواد غذایی 3 روزه، بسامد خوراک و BMI (نمایه توده بدنی) در زمان شروع و هفته هشتم مطالعه تعیین شد. میزان هوموسیستیین پلاسما و فولات سرم در زمان شروع و هفته هشتم اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل رژیم غذایی و داده ها توسط نرم افزار Nutritionist III و SPSS ویرایش 15 و آزمون Paired t-test صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین هوموسیستیین پلاسما در افراد تحت مطالعه پس از 8 هفته مصرف نان غنی شده با فولات μmol/L 11/3±48/10 بود که بطور معنی داری کاهش یافته بود (001/0 P<). غلظت فولات سرم افراد مورد بررسی پس از 8 هفته 26% افزایش نشان داد (06/0 P=).میانگین نمایه توده بدن و انرژی، و سایر اجزای رژیم غذایی تفاوت آماری معناداری نشان ندادند. دریافت ویتامین C رژیم غذایی بطور معنادار کاهش یافت(001/0 P<).
    نتیجه گیری
    مصرف نان غنی شده با فولات به میزان g100 در افراد هیپرهوموسیستیینمیک 70-60 ساله در مدت 8 هفته منجر به کاهش معنی دار هوموسیستیین پلاسما و افزایش فولات سرم شد.
    کلیدواژگان: هوموسیستیین، سالمندان، نان غنی شده، فولات
  • عسل عطایی جعفری، سعید حسینی، حمید علوی مجد، فریده طاهباز صفحات 239-244
    مقدمه
    شیر و فرآورده های تخمیری آن با اثرات هیپوکلسترولمیک احتمالی شناخته شده اند. در این مطالعه، اثرات هیپوکلسترولمیک جایگزین کردن شیر را با دو نوع ماست معمولی و ماست پروبیوتیک، در دو گروه افراد نورموکلسترولمیک (N) و هیپرکلسترولمیک (H) مقایسه کردیم.
    روش ها
    28 فرد با سطح کلسترول mg/dl280-160 انتخاب شدند و به مدت 2 هفته ماست مصرف نکردند و روزانه g300 شیر به ر‍‍ژیم آنان اضافه شد. چربی های خون اندازه گیری شد و افراد بطور تصادفی در گروه های ماست معمولی یا پروبیوتیک قرار گرفتند و به مدت 6 هفته، g/d300 از ماست ها را به جای شیر استفاده کردند. در پایان، اندازه گیری چربی های خون تکرار شد. افراد در هر دو گروه، بر اساس سطح اولیه کلسترول به دو زیرگروه N (کلسترولmg/dl>220) و H (کلسترول≥mg/dl220) تقسیم شدند و تغییرات چربی های خون بین این زیرگروه ها در هر گروه آزمایشی، مقایسه شد.
    یافته ها
    با مصرف ماست معمولی به جای شیر، سطح کلسترول تام وLDL-C در زیر گروه H نسبت به N کاهش یافت که کاهش LDL-C معنی دار بود (033/0 = P). اثر جایگزینی شیر با ماست پروبیوتیک بر کاهش سطح کلسترول تام و LDL-C، در زیر گروه H نسبت به Nبیش از اثر ماست معمولی بود (028/0=P و014/0=P در سطح کلسترول تام وLDL-C).
    نتیجه گیری
    هر چه سطح کلسترول خون بالاتر باشد، مصرف ماست و به ویژه ماست پروبیوتیک به جای شیر در رژیم غذایی سودمندتر خواهد بود. توصیه می شود منبع لبنیات در رژیم افراد هیپرکلسترولمیک، بیشتر از ماست تامین شود.
    کلیدواژگان: شیر، ماست معمولی، ماست پروبیوتیک، هیپرکلسترولمیک، نورموکلسترولمیک
|
  • Oussama Khatib, Ozra Tabatabaei Malazy Pages 123-133
    Diabetes among Eastern Mediterranean (EM) population above age of 20 years is around 10.5% and is ranked among the leading causes of blindness, renal failure and lower limb amputation. While 50% of EM people with diabetes will die of cardiovascular diseases. This means that in our region, there are pandemic trends in prevalence of diabetes and associated complications. Globally, people with diabetes are 25 times more likely to have a leg amputated than those without the condition, and up to 70% of all leg amputations happen to people with diabetes. Somewhere in the world, a leg is lost to diabetes every 30 seconds. Foot ulcer is the most common single precursor to lower extremity amputations among diabetics. Hyperglycemia, impaired immunologic responses, neuropathy, and peripheral arterial disease are the major predisposing factors leading to limb-threatening diabetic foot infections. Diabetic foot represents a health problem and economic burden among majority of EM Countries. Infection in a diabetic foot is limb-threatening and must be treated empirically and aggressively. Treatment of infected foot wounds is the most common reason for diabetes- related hospitalization. The good news is that up to 85 percent of diabetic amputations can be prevented. As to above challenge, the best approach for EMR is education, community awareness and prevention of diabetic foot. The public approach and education that emphasize on proper footwear and foot care are best preventive and cost-effective modalities that can be easily implemented among EM Countries. EM Countries need to strengthen national health services that promote the concept of prevention and tight control of diabetes in order to prevention diabetes complications. This also necessitates building/strengthening diabetes registry and complications.
  • Hossein Fakhrzadeh, Sara Ghotbi, Bagher Larijani Pages 135-149

    High plasma homocysteine is identified as an important risk factor for cardiovascular disease. Epidemiological studies have shown that increased plasma homocysteine is related to a higher risk of coronary heart disease, stroke and peripheral vascular disease. Homocysteine may have an effect on atherosclerosis by damaging the inner lining of arteries and promoting blood clots. Folic acid and other B group vitamins help break down homocysteine in the body and folate fortification of foods reduces the average homocysteine level in the population. Low blood levels of folate are also linked with a higher risk of fatal coronary heart disease and stroke. Homocysteine levels are strongly influenced via diet, as well as via genetic factors. Many common genetic disorders and problems (such as vitamin deficiency) adversely affect the metabolism of homocysteine. Common causes of a high homocysteine level include dietary deficiency of folate and B group vitamins, hypothyroidism, kidney disease, psoriasis, and some medicines. Clinical trials to date have not provided consistent evidence that lowering homocysteine levels reduce strokes, heart attacks and other cardiovascular events; notwithstanding it is recommended to lower a high homocysteine level because it is a risk factor for heart disease. Homocysteine abnormalities also contribute to birth defects and dementia and folic acid supplementation in the pre-conceptual period is effective in preventing recurrent and primary neural tube defects.

  • Mehrdad Roghani, Tourandokht Baluchnejadmojarad, Samaneh Taheri Pages 151-158
    Background
    Use of medicinal plants for attenuation of hyperglycemia and restoration of lipids to normal levels is very important. The effect of oral administration of Vaccinium myrtillus (VM) on serum glucose and lipids in diabetic rats was investigated.
    Methods
    Female Wistar rats were divided into 4 groups: control, VM-treated control, diabetic, and VM-treated diabetic groups. The treatment groups received oral administration of plant-mixed food (6.25%) for 4 weeks. Serum glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL- and HDL- cholesterol levels were determined before the study, and at 2nd and 4th weeks after the study.
    Results
    Serum glucose level in diabetic group increased 2 and 4 weeks after the experiment as compared to data one week before the study (P<0.001) and VM treatment of diabetic rats did have a significant hypoglycemic effect (P<0.01). In addition, triglyceride level in diabetic group increased 4 weeks after the experiment in comparison with related data one week before the study (P<0.05) and there was a significant lower level of triglyceride in VM-treated diabetic rats (P<0.05). Furthermore, there was no significant changes regarding serum total cholesterol, HDL- and LDL- cholesterol levels in treated diabetic group as compared to untreated diabetic group.
    Conclusion
    Oral administration of VM has a significant hypoglycemic effects and leads to an appropriate changes only in triglyceride level.
  • Mohammad Reza Kalantarhormozi, Seyed Javad Siadatan, Arash Aria, Mohammad Hossein Dabbaghmanesh, Mesbah Shams, Abdosamad Sadeghalvad, Bagher Larijani, Gholamhossein Ranjbar Omrani Pages 159-166
    Background
    Type 2 diabetes mellitus is the most common type of diabetes which is triggered by various factors such as obesity, hyperlipidemia, hypertension, dietary habits and inheritance. With respect to geographic variation of diabetes prevalence, it is important to know the risk factors regionally.
    Methods
    As a case-control study, we looked for important risk factors of diabetes in our region. This study consisted of 400 individuals in case group and 400 individuals in control group. All these anthropometric measurements were calculated by standard methods. Blood samples taken from two groups were studied for TG, FBS, Cholesterol and HbA1c. Data are reported as the Mean±SD. P<0.05 was considered as statistically significant.
    Results
    There was no significant difference between two groups about mean age and sex ratio. Statistically significant difference were found for central obesity, hyperlipidemia, hypertension, polycystic ovarian syndrome (PCOS) and positive family history of diabetes in both groups (P<0.05).
    Conclusion
    The results showed that central obesity, hyperlipidemia, hypertension, PCOS and positive family history of diabetes are important risk factors of diabetes mellitus in Shiraz. In concordance with the results of this study, screening programme for that risk factor of diabetes in this region is suggested.
  • Maryam Tohidi, Hadi Harati, Farzad Hadaegh, Yadollah Mehrabi, Fereidoun Azizi Pages 167-176
    Background
    Non- alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a pathogenic factor of insulin resistance and type 2 diabetes. On the other hand, the circulating liver enzymes including Aspartate aminotransferase (AST), Alanin aminotranferase (ALT) and Gamma glutamyl transferase (GGT) are commonly elevated in asymptomatic patients with NAFLD.
    Methods
    As a nested case-control study, AST, ALT, GGT as well as classic diabetes risk factors, homeostatic model assessment of insulin resistance(HOMA- IR) and C-reactive protein (CRP) were measured in 133 non-diabetic subjects at baseline (68 cases and 65 controls). Conditional logistic regression was used to calculate the odds ratio (OR) of diabetes associated with different hepatic markers. We used factor analysis for clustering of classic diabetes risk factors.
    Results
    In Univariate analysis, both ALT and GGT were associated with diabetes with ORs of 3.07(1.21-7.79) and 2.91(1.29-6.53), respectively. After adjustment for CRP and insulin, ALT and GGT were still predictive of incident diabetes. When the model was further adjusted for anthropometric, blood pressure and metabolic factors resulted from factor analysis (full model), only ALT was independently associated with diabetes [OR=3.06 (1.01-9.26)]. No difference was found between the area under the receiver operating characteristic curves of the models with and without ALT (0.820 and 0.802 respectively, P=0.4)
    Conclusion
    ALT is associated with incident type 2 diabetes independent of classic risk factors. However, its addition to the classic risk factors does not improve the prediction of diabetes.
  • Ghorban Mohammadzadeh, Nosratollah Zarghami, Amir Bahrami, Baghar Larijani Pages 177-187
    Background
    Adiponectin is an adipose tissue-derived hormone that low levels of this hormone are associated with obesity, insulin resistance, and type 2 diabetes. The aim of this study was to compare the serum levels of adiponectin in diabetic and non-diabetic obese individuals.
    Methods
    As a cross-sectional study 35 obese individuals with type 2 diabetes mellitus and 35 non-diabetic obese subjects were enrolled. Two groups were matched for age, gender and body mass index. Fasting lipid profile was measured via the enzymatic methods. The NycoCard HbA1c Kit was used to measure HbA1c.The Serum Adiponectin, insulin and glucose levels were measured via an enzyme immunoassay, using a commercially available kit and glucose oxidase methods, respectively. The HOMA and QUICKI indices were used to determine insulin resistance and insulin sensitivity, respectively.
    Results
    The mean of insulin resistance index (HOMA-IR), HbA1c, diastolic blood pressure, triglyceride and fasting glucose in diabetes were significantly higher than non-diabetics (P<0.05). The serum Adiponectin levels was significantly lower in diabetes than non-diabetics (15.74±6.70 vs. 21.52 ± 9.35) and was significantly higher in women than men (19.38 ± 7.33 vs. 12.68 ± 4.28) among diabetic and (24.63 ± 10.52 vs. 17.83 ± 6.21) among non-diabetics groups.
    Conclusion
    type 2 diabetes mellitus is associated with low serum adiponectin concentrations and probably adiponectin involved in the pathophysiology linking obesity to type 2 diabetes.
  • Mohammad Hossein Dabbaghmanesh, Mohammad Reza Kalantarhormozi, Mahmood Soveid, Abdosamad Sadeghalvad, Gholamhossein Ranjbar Omrani Pages 189-194
    Background
    The relationship between diabetes and serum insulin and Zinc (Zn) levels is complex with no clear cause and effect relationships. Since Zn plays a clear role in the synthesis, storage and secretion of insulin as well as conformational integrity of insulin in the hexametric form, the decreased Zn, which affects the ability of the islet cell to produce and secrete insulin, might then compound the problem, particularly in type 2 diabetes. The aim of this study was to determine the changes of plasma Zn in patients with type 2 diabetes mellitus and healthy control in Shiraz city.
    Methods
    As a case-control study, we determined the serum Zn levels by atomic absorption spectrophotometer, blood HbA1c levels with columnar chromatographic method and Glucose, by enzymatic colorimetric method in auto analyzer. Data are reported as the Mean±SD and P<0.05 was considered as statistically significant
    Results
    Results of this study revealed that levels of Zn in serum of diabetic patients is lower than in the healthy control in Shiraz city (P<0.05).
    Conclusion
    With respect to the result of this study, dietary educations about consuming enriched Zn foods such as sea foods and corn in diabetic patients is necessitated.
  • Aliakbar Nejati Safa, Begher Larijani, Behnam Shariati, Homayon Amini, Adeleh Rezagholizadeh Pages 195-204
    Background
    The prevalence of depression in diabetic patients is 2-3 times more than general population. The quality of life (QOL) and glycemic control are two important outcome measures of diabetes management. The aim of this research is to study the relationship between depression, glycemic control and QOL in a sample of Iranian diabetic patients.
    Methods
    One hundred diabetic patients who were referred to diabetes clinic of Dr. Shariati Hospital were included in the study consecutively. The depression subscale of Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS-D) were used to determine depression. The World Health Organization Quality of life brief version questionnaire (WHOQOL-BREF) was used to measure QOL. The status of glycemic control was evaluated through measuring HbA1c. Other measured variables included: demographic variables, smoking, diabetes type, body mass index, duration and complications of diabetes and previous history of depression. The linear regression method was implemented to analyze the data.
    Results
    Depression was observed in 28% of the patients. Glycemic control had a reverse significant correlation with diabetes complications. No significant relationship was found between HbA1c and scores of HADS-D. WHOQOL-BREF subscales scores had no significant relationship with glycemic control. There was a significant relation between scores of HADS-D and WHOQOL-BREF subscales.
    Conclusion
    Improving quality of life (QOL) is one of the main outcomes in the management of diabetes. According to the result of this study, depression had a prominent relationship with QOL. Thus, careful management of depression may be necessary to improve QOL of diabetic patients.
  • Zinat Salem, Reza Vazirinejad Pages 205-213
    Background
    Obesity is the most common cause of insulin resistance and metabolic syndrome (MS). These are the most important risk factors for CHD. The present study aims to evaluate the prevalence of obesity and metabolic syndrome, the two most important risk factors for CHD, in adolescent girls in Rafsanjan
    Methods
    In this cross sectional study 1221 respondents were randomly selected using a multiphase sampling method. The individual questionnaire was completed after receiving a written consent form. The weight, height, waist circumference (WC) and blood pressure were measured using standard equipments. Five ml blood sample were taken for measuring TG, HDL-C and FBS of the obese volunteer after detecting obese subjects (n=76). We determined MS according to the latest ATP3 criteria.
    Results
    Mean age of respondents was 14.3 ± 1.7 years, and 11.2 % (95 % CI = 9.4% -12.9 %) and 2.4 % (95 % CI = 1.5 % - 3.3 %) of subjects were overweight and obese respectively. Based on our findings about 1.2% (95% CI= 0.6%-1.8%) of respondents counted as abdominal obesity. According to ATPIII criteria 3.9 %(CI95 % = 2.8 % -5 %) of respondents encounter with MS.
    Conclusion
    This study showed high prevalence obesity and metabolic syndrome among adolescent girls of Rafsanjan. Therefore researchers suggest screening test also for children aged 6-11 years. The results will help with planning to control the problem in the future.
  • Ahmad Esmaillzadeh, Leila Azadbakht Pages 215-227
    Background
    Although hypertriglyceridemic waist (HW) phenotype has received much attention over recent years for its association with other metabolic abnormalities, it remains unknown whether its effects are mediated through changes in plasma concentrations of inflammatory markers. We aimed to evaluate the association between hypertriglyceridemic waist (HW) phenotype and markers of systemic inflammation and endothelial dysfunction among women.
    Methods
    Anthropometric and biochemical measurements were assessed in a cross-sectional study of 507 Iranian women aged 40-60 years. HW phenotype was defined as serum triacylglycerol concentration ≥150 mg/dl and concurrent waist circumference ≥89.
    Results
    The prevalence of hypertriglyceridemic waist (HW) phenotype was 32.2% (95% CI: 28.7, 35.7) among women. Individuals with HW phenotype had higher anthropometric measures, were older and less physically active. After control for potential confounding variables, women in different categories of WC had significantly different levels of CRP (WC main effect: P=0.001), TNF-α (P=0.01), IL-6 (P=0.001), E-selectin (P=0.007), sICAM-1 (P=0.01) and sVCAM-1 (P=0.02, 2-factor ANOVA for all). When the models were further adjusted for BMI, the difference in sICAM-1 and sVCAM-1 ceased to be significant. Significant differences in CRP (TG main effect: P=0.01), TNF-α (P=0.008), SAA (P=0.03), IL-6 (P=0.01), E-selectin (P=0.02) and sICAM-1 (P=0.01, 2-factor ANOVA for all) were found between categories of TG concentration after control for confounders. Most of these differences remained significant even after additional adjustments for BMI, except for E-selectin. There was a significant interaction between WC and TG concentration with regard to CRP, IL-6, SAA, and E-selectin.
    Conclusion
    This study provides evidence showing a positive association between HW phenotype and markers of systemic inflammation and endothelial dysfunction.
  • Mojdeh Mirarefin, Azadeh Aminpour, Hossein Fakhrzadeh, Farideh Tahbaz, Alireza Abadi Pages 229-237
    Background
    Fortification of corn with folic acid has beneficial effects on hyperhomocysteinemia and heart disease. Folate fortification was contributed to an increase in average folate status and a reduction in serum homocysteine concentration.
    Methods
    In this randomized clinical trial 17 men and women aged 61±5 years old with hyperhomocysteinemia with mean homocysteine concentration of 15/32±6/13 µmol/L were recruited. Subjects received fortified bread which contained 100µg folic acid daily for 8 weeks. Three-day food record, food frequency questionnaire and BMI (Body Mass Index) data at baseline and week 8 were completed. Plasma homocysteine and serum folate at baseline and week 8 were measured. All dietary and statistical analyses were undertaken using Nutritionist III and SPSS release 15.0 software with paired t-test.
    Results
    Mean plasma homocysteine concentration decreased significantly in hyperhomocysteinemic subjects after daily consumption of folate fortified bread for 8 weeks (P<0.001).After 8 weeks serum folate concentration increased %26 (P=0.06). Mean BMI, energy and other components of dietary intake did not change significantly. Dietary vitamin C decreased significantly (P<0.001).
    Conclusion
    Daily consumption of folic acid fortified bread, with 100 µg folic acid, in hyperhomocysteinemic subjects for 8 weeks led to significant decrease in plasma homocysteine and an increase in serum folate.
  • Asal Ataie-Jafari, Saeed Hosseini, Hamid Alavi-Majd, Farideh Tahbaz Pages 239-244
    Background
    Milk and fermented milk products have been known as foods with possible hypocholesterolemic effects. In this study we compared the effects of milk replacement with regular and probiotic yogurt in normocholesterolemic (N) and hypercholesterolemic (H) subjects.
    Methods
    Twenty eight subjects with total serum cholesterol 160-280 mg/dl were included. They did not consume yogurt for 2 weeks after that 300 g/day of milk was added to their diet. Then, blood lipids were measured and they were randomly allocated to 2 groups to receive either 300g/day of ordinary yogurt or probiotic yogurt for 6 weeks as a substitution for milk. Blood lipid tests were repeated at the end of the study. Subjects in both groups were divided into these two subgroups according to their baseline blood cholesterol level: subgroup N (cholesterol<220mg/dl) and H (cholesterol≥220mg/dl). Blood lipid changes were compared between these subgroups in each experimental group.
    Results
    Total cholesterol and LDL-C levels reduced in the H as compared to N subgroup after regular yogurt consumption instead of milk and the reduction of LDL-C was significant (P=0.033). The effect of milk replacement with probiotic yogurt on total cholesterol and LDL-C reduction in H compared to N subgroup was higher than regular yogurt consumption (P=0.028 and P=0.014 for total cholesterol and LDL-C respectively).
    Conclusion
    The higher the baseline blood cholesterol level, the more beneficial effects of milk replacement with yogurt, especially probiotic yogurt. So, it is suggested for hypercholesterolemic individuals to consume more yogurt as the source of dairy products in their diet.